Hopp til innhold

Havbraatt

På denne siden er det lagt inn bilder fra "gamle" Havbraatt, samt litt fra byggingen av den nye i 1995. Bildene er stort sett avfotografert fra gamle fotografier, kvaliteten er derfor litt varierende. Bildene er stort sett tatt av Kim R Garstad-Berg

I tillegg til bildene finnes også en film fra et skipperkurs, denne skal vi forsøke å få digitalisert og redigert. Flere bilder blir lagt til etterhvert..


Historien om Havbraatt

I 1982 ble det gjennomført en svært vellykket sjøspeiderleir på Stokken utenfor Kristiansand. Leiren ble privat arrangert av flere sjøspeidergrupper i samarbeid, siden Norges Speiderforbund den gangen ikke ønsket egne sjøspeiderarrangement. Denne leiren ble startskuddet for sjøspeiding i Norge og Forbundet innså verdien av å satse på sjøspeiding.

Som et resultat av denne leiren ønsket Norges Speiderforbund å satse på en felles båt som skulle driftes av og for speidere i hele Norge. Valget falt på en ombygd fiskebåt fra området: Havbraatt:

Den første Havbraatt under et av de første skippertoktene, ca 1988 eller 1989.

Den første Havbraatt (Kallesignal LCHC) var en engelsk seilkutter på ca 48 fot lengde LOA (45 i vannlinjen). De engelske kutterne var spesielt kjent for den helt rette forstevnen og et relativt smalt og langt skrog som bidro til gode seil-egenskaper og høy hastighet.

Havbraatt var bygget i Risøyhamn på Andøya i 1937, og gikk i fiskefart med registreringsnummer F-214-HV før den en gang på 1970-tallet ble tatt ut av fiske og ombygget til seilbåt og fritidsfartøy. Havbraatt hadde flere eiere før den endte opp på Sørlandet og etterhvert i Norges Speiderforbunds eie tidlig på 1980-tallet.

Etter noen års bruk viste det seg at den gamle båten dessverre var i for dårlig stand til å kunne seile som trenings- og opplæringsfartøy for speidere, og forbundet besluttet at det skulle bygges en ny båt. 

For å gjøre byggingen så rimelig som mulig, ble alt mulig utstyr som kunne brukes videre demontert og tatt vare på til den nye båten. 

Fra demonteringen av gamle Havbraatt, Risør ca 1993/1994. Her heiser vi ut motoren og demonterer innredningen. 

Mye av utstyret ble gjenbrukt. Blant annet motoren, en god, gammel Volvo Bamse (BM230) ble flyttet over til den nye båten. Seilene ble brukt om igjen, med noe justering av seil og rigg. 

Skansekledningen er fjernet, motoren er ute og vi har skjært hull i taket for å løfte den ut.

Mange dugnadstimer ble lagt ned ved Risør Trebåtbyggeri for å tømme den gamle båten for utstyr. Til tider var det en gjeng som mer eller mindre bodde i Risør hver helg for å jobbe med både gammel og ny båt. 

Klargjøring for utløft av motor.

"Nye" Havbraatt

Havbraatt i Sverige, 2003.

Den nye Havbraatt ble bygget ved Risør Trebåtbyggeri i perioden 1996 til 1997 og sjøsatt i slutten av april 1997. Under byggingen var det stor usikkerhet om den nye båten skulle kalles for Havbraatt eller Havbraatt II. Vi endte på kun Havbraatt, siden den gamle båten i utgangspunktet ble kondemnert. Den gamle ble kjøpt av en privatperson og forsøkt restaurert, og var i drift noen år etterpå, men ble endelig slettet i skipsregistret i 2013.

Klar for montering av utstyr i Terneviga, 1997.

Den nye Havbraatt ble basert på tegningene til en "Skandferkutter" av Nils Skandfer. (link). Skandferkutteren ble sagt å kombinere hurtigheten til de engelske kutterne og sjødyktigheten til Colin Archer-skøytene, og skulle da være et godt valg for speiderne. Den nye Havbratt er derfor betydelig "rundere" i skroget enn den første.

Innvendig. Bjelken som alltid er i veien ble tidlig polstret

Opprinnelig ønsket vi som jobbet med dette en båt helt oppunder 15-meters grensen. Kostnadene med skroget økte betydelig med økt størrelse, og det ble til slutt ble valgt en tegning som ga en 45 fot lang båt. Tegningen ble modifisert av Ole-Jacob Broch ved Risør Trebåtbyggeri, hvor det blant annet ble det lagt til en til to bordganger fra baugkappen og akterover slik at vi fikk bedre plass under dekk og et jevnere dekk oppe. 

Havbraatt i Terneviga, 1997.

Etter sjøsetting ved Risør Trebåtbyggeri i mai 1997 ble båten seilt til Kristiansand og Terneviga. Her skulle båten rigges, innredes og klargjøres for tokt.

Dåp av Habraatt, 1997: Speidersjef Eli Gullichsen og Havbraatts "far", Stein Justnæs

Nye Havbraatt ble døpt i Terneviga mai 1997 av Speidersjef Eli Gullichsen og Havbraatts "far"; Stein Justnæs. 

Det første hullet som ble boret i dekket! Her var det mye vurdering og måling slik at vi ikke laget hull på feil plasser i det flotte dekket. Bilde fra ca Mai 1997

Mye arbeid ble utført i Terneviga. Masten og baugspydet ble montert, og innredningen under dekk ble ferdigstillt. Det ble montert rekkestøtter rundt hele båten og montert teknisk utstyr. 

En frikveld fra jobbingen. Vi kjørte en tur til Justnæs-residensen utenfor Kristiansand..

Etter at mast og innredning var montert, seilte Havbraatt videre østover til Langesund. Her ble ytterligere arbeid gjennomført i løpet av forsommeren 1997 før båten gikk til Oslo for første tokt.

Etter montering av mast ble Havbraatt kjørt østover. 

Mye av delene fra gamle Havbraatt ble flyttet over til den nye båten. Blant annet styremaskinen og rattet ble flyttet over, men kappen over styremaskinen ble bygget ny.

På vei østover 
Foto: Kim R Garstad-Berg

Mye dugnadsarbeid er lagt ned i båten. Blant annet kjøpte alle som var med på byggingen hver sin rekkestøtte (kr 600 pr stk i 1997) og ga som gave til Havbraatt. Tanken var å gravere inn navn på hver an rekkestøttene, men dette ble ikke gjennomført.

På vei østover - utenfor Tromøya

Første tokt - sommeren 1997

Det første toktet Havbraatt kjørte var fra Oslo til Risøya/Lyngør. Et roverlag ville gjerne leie båten som transport til en leir. 

Roverlaget Kurova (Lørenskog) var de første som dro på tokt med båten. Kim R. var skipper på en ganske uferdig båt. Men TV hadde de med seg.

På dette tidspunktet var ennå ikke Havbraatt seilrigget.I løpet av sommeren 1997 kjørte båten noen tokt langs sør-og østlandet før den returnerte til  Terneviga for vinteropplag og endelig rigging. 

Roverlaget Kurova og Havbraatts første toktskipper (Kim Roar Garstad-Berg)
Fra første tokt. Legg merke til lanternemasten. Dette var før vi fikk koblet lanterner i masten. 

I løpet av høsten og vinteren 1997-1998 ble båten ferdig rigget og utrustet i Terneviga. Sommeren 1998 seilte vi de første turene med båten, og kunne konstatere at Havbraatt ble en flott seilbåt!

I frisk seilas!
Nesten ny båt - nå ferdig rigget på Sjøspeiderleir 1998 - Bragdøya

Første store presentasjon av Havbraatt kom på Sjøspeiderleiren på Bragdøya i 1998. Havbraatt viste seg som en svært god seilbåt og bekreftet den gode blandingen mellom en engelsk kutters hurtighet og en los-skøytes sjødyktighet. 

På tokt - ifm Sjøspeiderleir 1998
Foto: Kim R Garstad-Berg
Skøyteseilas på Bragdøya 1998
Foto: Kim R Garstad-Berg
Regatta Trebåtfestivalen 1999
Foto: Kim R Garstad-Berg
Regatta Trebåtfestivalen 1999
Foto: Kim R Garstad-Berg
Havbraatt og Pontos II (nå Lipos Kyria) møtes i Strømstad, ca 2003
I frisk seilas

Havbraatt i dag (2025)

Havbraatt er i dag fortsatt i aktiv bruk blant sjøspeiderne i Norge. Vinteren 2024/2025 har båten vært slippsatt i Risør for betydelige oppgraderinger og vedlikehold.


Flere bilder kommer etterhvert!

har du noen bilder fra "Gamle Havbraatt" eller byggingen av den nye? Send dem til kimroar@pontos.no, så kan vi legge dem ut her.